Svårare att ta över när Skogsindex stiger

Written by Gunilla Häggström On the 0 Comments
Skogssällskapets Skogsindex – kvoten mellan marknadspris och avkastningsvärde – har ökat något. Fastighetspriserna har planat ut på en relativt hög nivå, samtidigt som virkespriserna har stagnerat. Det gör det tufft att ta över en skogsfastighet – allt fler väljer nu att sälja släktgården. / Skogssällskapet

Nyhetsarkiv

  Annons
 • SkogsSverige återkommer i augusti

  SkogsSverige önskar alla läsare en riktigt härlig Midsommar och även att den övriga ledigheten i sommar ska bli avkopplande. SkogsSverige återkommer med nyheter den 10/8.
 • Tina Sjöström, ansvarig för Lika villkor på SkogsSverige och Emma Möller från Vkna

  Nylansering av Lika villkor på SkogsSveirge

  Kategorier: Forskning & utbildning, Lika villkor, Skog
  Under ämnet Lika villkor på SkogsSveriges webbplats finns kunskap om jämställdhet inom skogssektorn. - Min kollega Emma Möller på Vkna, ett konsultföretag med fokus på jämställdhet, har tillsammans med mig arbetat fram de nya sidorna som hjälper dig igång med jämställdhetsarbetet på din arbetsplats, säger Tina Sjöström, innehållsansvarig för Lika villkor på SkogsSverige och handläggare för Lika villkor på skogsfakulteten hos SLU i Umeå. Har du frågor om jämställdhet, kontakta gärna Tina på: tina.sjostrom@slu.se
 • Vinnaren i Skogen i Skolans skrivtävling är utsedd!

  Martin Widlund, Fredsborgskolan, klass Beta, är första pristagare av Skogen i Skolans skrivtävling 2014-2015. Martin Widlund får 5000:- att dela med sina klasskamrater.
 • Svenska folket till forskare: Prata med oss!

  Kategorier: Forskning & utbildning
  De flesta svenskar har ett högt förtroende för forskare. Det råder även stor enighet om att satsningar på forskning leder till ett bättre samhälle för alla. Det visar en ny rapport från Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet. / Vetenskap & Allmänhet
 • Skidskyttekungen Björn Ferry i Aspens monter på #Skogsnolia

  Många testade sin lungkapacitet mot Björn Ferry i Aspens monter på #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Björn Ferry titulerar sig numera skogsbrukare, affärsman, författare, styrelsearbetare och expertkommentator. OS-guld Vancouver 2010, VM-silver masstart Ruhpolding 2012, sju segrar i världscupen, tjugotvå pallplatser och Sveriges mest framgångsrika manliga skidskytt genom tiderna. Han samarbetar med Aspen alkylatbensin och i deras monter på #Skogsnolia var det många som testade sin lungkapacitet mot Björn Ferry. Priser till de bästa var böckerna Ferry food och Ferry tales.
 • Marcus Eliasson kör trial hos Komatsu på #Skogsnolia

  Marcus Eliasson körde trial-uppvisning i Komatsus monter på #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Marcus Eliasson är 20 år och kommer från Uddevalla. Han blev svensk ungdomsmästare 2010 och kom tvåa i X-Trial SM i år. Han körde en imponerande uppvisning över stock och sten bland Komatsus maskiner i montern på #Skogsnolia. Vi träffade också familjen Björner där mamma Linda är sjuksköterska, pappa Niklas jobbar som konstruktör på Komatsu och sonen Axel som helst vill sitta i förarhytten.
 • Mikael Tornving förklarar ForestSight på #Skogsnolia

  Mikael Tornving förklarade hur ForestSight fungerar på #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  John Deere har tagit fram systemet ForestSight som handlar om att optimera maskiner, driftsäkerhet och produktion. Komikern, skådespelaren och programledaren Mikael Tornving förklarade hur det fungerar. - I min mobil kan man se var maskinen är, hur den producerar, förbrukning och teknisk status. Det går också bra på datorn eller i surfplattan. Om det blir problem kan en tekniker koppla upp sig och ge föraren hjälp direkt, justera inställningar och göra felsökning, sa Mikael Tornving.
 • Kerstin Grahnén och Beverly-Ann Bjerke från det kvinnliga skogsägarnätverket Spillkråkorna

  Spillkråkan söker kvinnliga medlemmar i Norrland på #Skogsnolia

  Kategorier: Lika villkor, Skog
  Beverly-Ann Bjerke och Kerstin Grahnén värvar medlemmar till det kvinnliga skogsägarnätverket Spillkråkan. - Vi har 400 medlemmar och vårt nätverk har stammar i Skåne, Östergötland, Örebro, Mälardalen och Dalarna. Nu ska vi starta en stam här i Umeå som ska representera Norrland, säger Kerstin. Båda är skogsägare och de har skogsbruksplan och kontakt med inspektor från Norra skogsägarna. - Genom Spillkråkan får du gå grund- och fortsättningskurs i skogsbruk genom Skogsstyrelsen, gå på skogliga seminarier, och åka med på resor. Spillkråkans framtidsvision är att få kvinnliga skogsägare att engagera sig i sin skog. Skogen är ett ekonomiskt och kulturellt kapital menar Kerstin och Beverly-Ann.
 • Familjen Sørensen från Jylland besöker #Skogsnolia

  Familjen Sørensen åkte ända från Jylland till #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Vägen är lång mellan Jylland och Umeå men #Skogsnolia drar även danska besökare. Familjen Sørensen kommer från Grenå, på Jylland för att titta på skogsmaskinerna på mässan. Sonen Marius hoppar upp i förarhytten, medan pappa Christian och mamma Maj-Britt står nedanför. Christian Sørensen är skogsentreprenör i Danmark. Gallringsmaskinen är en 1050F Gen 4, som finns i Gremos monter på #Skogsnolia.
 • Erik Walfridsson, universitetslektor på SLU, ingår i SkogsSveriges Expertpanel för Frågelådan och besöker #Skogsnolia

  Det är roligt att se sina studenter som utställare på #Skogsnolia

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Erik Walfridsson är Universitetslektor på Institutionen för skogens biomaterial och teknologi (SBT), på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i Umeå. Han besökte #Skogsnolia: - Det är roligt att gå runt som besökare och se mina tidigare studenter som utställare i montrarna. Vissa hade jag för länge sedan och andra ganska nyligen. Det är förstås också många kollegor här, säger Waffe, som de flesta kallar honom. Förutom sin anställning på SLU ingår han också i SkogsSveriges Expertpanel för Frågelådan där han besvarar frågor om virkeslära.
 • Maria Hedström, vd Skogstekniska klustret och Göran Persson, avgående styrelseordförande för Sveaskog

  Maria Hedström och Göran Persson invigde #Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  Maria Hedström, vd Skogstekniska klustret: - Just nu befinner vi oss i centrum där världens bästa, mest citerade forskning bedrivs. Våra företag omsätter 5,6 miljarder där ungefär 60% är export och 90% av omsättningen sker i Västerbotten. Skogstekniska klustret arbetar för att morgondagens skogsbruk ska fungera där vi vill attrahera kvinnor, män, forskare och världsledande företag, sa Maria Hedström. Göran Persson: - Skogen ska brukas! Det finns mer skog än någonsin. Vi kan häva klimatförändringen med hjälp av att bruka skogen och bygga mer i trä, sa Göran Persson, avgående styrelseordförande i Sveaskog.
 • Följ SkogsSverige under Skogsnolia

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige kommer att göra reportage från Skogsnolia den 11-13 juni. Följ oss på skogssverige.se, i våra nyhetsbrev och sociala medierna Facebook och Twitter.