Svårare att ta över när Skogsindex stiger

Skogssällskapets Skogsindex – kvoten mellan marknadspris och avkastningsvärde – har ökat något. Fastighetspriserna har planat ut på en relativt hög nivå, samtidigt som virkespriserna har stagnerat. Det gör det tufft att ta över en skogsfastighet – allt fler väljer nu att sälja släktgården. / Skogssällskapet

Nyhetsarkiv

 • Svenskarna fortsatt bland de bästa i världen på pappersåtervinning

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  Svenska folket fortsätter att ligga i världstoppen när det gäller pappersåtervinning, över 90 procent av allt papper källsorteras. Anledningen är ett väl fungerade återvinningsystem, åtta av tio svenskar säger att de har kort avstånd till tidningsinsamlingen. Det visar en ny undersökning från United Minds.
 • SkogsSveriges webbplats, skogssverige.se

  SkogsSverige besvarar dina skogliga frågor

  Kategorier: Skog
  SkogsSverige grundades 1995 på initiativ av flera parter inom skogssektorn och var en pionjär inom sitt området. 2011 tog Föreningen Skogen över ansvaret för verksamheten från SLU och sedan dess har den faktabaserade informationen kompletterats och ämnesområdena renodlats. Nyhetsbreven har utökats i antal och de sociala medierna har ambassadörer i form av studenter från skogliga utbildningar. Under 2013-2014 har sidornas innehåll förhöjts med fotografier från bildbyrån Skogen bild samt med illustrationer. Dessutom har sökfunktionen i SkogsSveriges frågelåda förbättrats så att du lättare ska kunna hitta svar på dina skogliga frågor. Under ämnet Lika villkor hittar du metoder för genus, jämställdhet och likabehandling. En övergång till responsiv design pågår och den nya versionen kommer att sjösättas efter årsskiftet.
 • Victoria Boström, student på Skogsmästarskolan och ambassadör för SkogsSveriges Facebook och Twitter

  Victoria upptäckte skogssektorns möjligheter på tjejkursen

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Victoria Boström är ambassadör för SkogsSveriges och Skogen i Skolans Facebook-sidor och Twitter-konton. Hon är uppväxt i Västmanland och fick upp ögonen för det skogliga yrket när hon gick en skogskurs för tjejer. Efter kursen gick hon skogligt basår i Värnamo och studerar nu på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Sedan början av 2014 är Carl Danielsson vår ambassadör. Han går andra året av tre på Skogsmästarprogrammet. Följ Victoria och Carl på vår Facebook och Twitter!
 • Region Västerbotten ökar jämställdheten i skogen

  Kategorier: Forskning & utbildning, Lika villkor
  Erika Nilsson är regionsamordnare i Skogen i Skolans Region Västerbotten där hon driver Skogskollo för tjejer. För det arbetet fick hon Norra skogsägarnas Framtidspris under 2014. Förutom Skogskollot arrangeras också tävlingarna Skogens Mästare som vänder sig till sjundeklassare och Skogssnilleblixten för årskurs 7-9 och som främjar entreprenörskap och entreprenöriellt lärande. Skogen i Skolans läromedel används under tävlingarna för att öka kunskapen om skog hos eleverna.
 • Stora Ensos traineeprogram gav Frida Pettersson en kanonstart i karriären

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  ”Det roligaste och samtidigt det mest utmanade jag gjort”, så summerar Frida Pettersson, 27 år, sina senaste 18 månader som trainee på Stora Enso Fors Bruk i Avesta. Till hösten är det uppstart för en ny omgång av det populära traineeprogrammet. Alla som vill anta utmaningen som detta program innebär uppmanas att snabbt vässa sin ansökan, för redan 28 februari är sista ansökningsdagen.
 • Välkommen till Skogsnäringsveckan 2015

  Skogsnäringsveckan är den årliga mötesplatsen där branschen, politiker och andra intressenter möts och diskuterar aktuella frågor som berör skogsnäringen. Anmälan är öppen!
 • Forskarskola utvecklar nya industriella ekosystem

  Kategorier: Forskning & utbildning
  FORIC är en ny forskarskola vid Mittuniversitetet som sker i nära samarbete med näringslivet där doktorander ska öka konkurrenskraften hos deltagande företag. Nyligen var det start för de 14 första doktoranderna med handledare från akademin och näringslivet. / Mittuniversitetet
 • Vinnova stödjer pilotprojekt för nydanande fosforrening

  Kategorier: Forskning & utbildning, Massa- och pappersindustrin
  För första gången ska Bioptechs fosforfilter testas i ett storskaligt projekt som delfinansieras av Vinnova. Nu erbjuder Bioptech möjlighet för industriella reningsverk inom pappersmassa att vara med och utforma den nya tekniken. Bioptechs fosforfilter renar utan kemikalier och möjliggör ett kretslopp för fosfor. Filtret är baserat på naturmaterialet Polonite. / Bioptech
 • Skogsbruksplan stora enso

  Stora Enso Skog lanserar Skogsbruksplan‐app under Skid‐VM i Falun

  Kategorier: Skog
  Stora Enso Skog och Sydved lanserar i samband med Skid‐VM i Falun en Skogsbruksplan‐app för sina virkesleverantörer. Sedan tidigare jobbar både Stora Enso Skog och Sydved med internetbaserade IT‐system för Skogsbruksplaner. I ett samarbete mellan företagen och tillsammans med konsultbolaget Metria har man nu vidareutvecklat systemet till att också vara tillgängligt som mobil app! / Stora Enso
 • Pär Lärkeryd, vd, Norra skogsägarna

  Norra skogsägarna med jämställdheten in i framtiden

  Kategorier: Lika villkor, Skog
  På Indexator var jämställdhet en del av verksamhetsutvecklingen och hos Norra skogsägarna inför vd Pär Lärkeryd nya tjänster och produkter som stödjer jämställdhetsmålen. Pär har tillsammans med HR-generalisten och vd-assistenten Rebecca Donatello dragit upp riktlinjer för hur de ska nå målet att bli det mest omtalade skogliga företaget när det gäller jämställdhet. Styrelsen har satt tidpunkten till 2017 och de är nu halvvägs. Jämställdheten är ingen separat fråga hos Norra skogsägarna utan genomsyrar allt i företaget från värdegrunden och visionen till trainee-program, jämställda skogsägaraktiviteter och sponsring. - Vi uppfinner framtiden och våra värdegrundsfrågor finns med i strategin vilket ökar vår konkurrenskraft, säger vd Pär Lärkeryd.
 • Wood pellet exports from North America reached a new record high

  Kategorier: Wood
  Asia has become a new market for wood pellet exporters in Western Canada with shipments having increased for six consecutive quarters, while Canadian exports to Europe have fallen substantially during 2014, reports the North American Wood Fiber Review. Seattle, USA.
 • Uppgradering av Invercote - anpassning till marknadskrav

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  Iggesund Paperboard aviserar en uppgradering av sin flaggskeppsprodukt Invercote. Från och med sommaren 2015 förses den mest sålda kartongen i Invercote-familjen, Invercote G med en lättbestruken motsida. / INS