Svårare att ta över när Skogsindex stiger

Skogssällskapets Skogsindex – kvoten mellan marknadspris och avkastningsvärde – har ökat något. Fastighetspriserna har planat ut på en relativt hög nivå, samtidigt som virkespriserna har stagnerat. Det gör det tufft att ta över en skogsfastighet – allt fler väljer nu att sälja släktgården. / Skogssällskapet

Nyhetsarkiv

 • Vill du bidra med workshop under konferensen?

  Utenavet är ett nationellt nätverk för främjande av utomhusbaserat lärande. Utenavet planerar nu nordens största konferens, Ute är inne, med utomhusbaserade workshops i Linköping 17 - 18 september 2015. Temat är: Plats – Lärande – Integration. Utomhusbaserat lärande med internationell utblick – från idéer till verklighet. Konferensen vänder sig till personal inom skola, lärarutbildningar, skolhälsovården, arkitekter, naturvårdsförvaltare, naturskolor, naturum och ideellt engagerade inom friluftsliv, hälsofrämjande arbete, natur- och kulturvägledning. Nu har du möjlighet att anmäla ditt intresse för att bidra med en eller flera workshops under de två dagar konferensen pågår. Efter anmälan tar Utenavet ställning till vilka workshops som ska ingå i konferensprogrammet. Antalet anmälda deltagare till din workshop avgör i slutänden om den blir av. Anmälan om att få hålla workshop gör senast 2014-11-12 på www.utenavet.se
 • Finallagen i Västerbotten klara!

  För andra året genomför Skogen i Skolan Västerbotten tävlingen Skogens Mästare där länets bästa sjundeklassare tävlar om 10 000 kr samt titeln "Skogens Mästare 2014". Konkurrensen var hård, men nu är finalisterna uttagna!
 • Bli er sjundeklass Skogens Mästare 2015? Anmäl er idag!

  Den 31 oktober är sista anmälningsdag för de sjundeklassare som antar utmaningen i Skogens mästare i Dalarna och Gävleborg - att tävla om vem som vet mest om skog i länen. De fyra bästa klasserna i varje län går till final där vinnarna får 10 000 kronor. Bakom arrangemanget står Skogen i Skolan - ett nationellt samverkansprogram mellan skolan och skogliga intressenter.
 • Plantering i Barnens skog

  Skogens Dag i Linköping

  Kategorier: Forskning & utbildning, Skog
  Söndagen den 21 september hade Skogen en helt egen dag i Linköping. Ett tjugotal stationer om skog och natur fanns längs Vidingsjös naturstig. Linköpings kommun och Skogsstyrelsen var huvudorganisatörer för arrangemanget. Förskolor och grundskolor besökte evenemanget och planterade i Barnens Skog som etablerades under det internationella skogsåret 2011. Skogen i Skolans läromedel delades ut till nöjda lärare.
 • Platser kvar på Region Dalarna-Gävleborgs kurser i Järvsö

  Det finns fortfarande platser kvar på våra kurser under vecka 44 i Järvsö. Nytt för i år är att ni kan välja och vraka mellan tre olika kursdagar – välj en, två eller alla tre! Den 28 okt är det Grundkurs (skog och rovdjur), den 29 okt är det Klimatfrågor i skolan med WWF, Skogen i Skolan och De 5 Stora inklusive guidad tur i djurparken och den 30 okt är det The big five – Fokusera på förmågor och nå målen. Föreläsning av Göran Svanelid samt övningar och workshop. Anmälan senast 11 oktober till info@de5stora.com eller 0651-411 70.
 • Gärdesskolan

  Skola <3 Skog på Skansen

  Den 3/9 var åtta skolklasser från tre skolor inbjudna till Lill-Skansen. Det var sjätteklassare som fick kunskap om skogens djur och produkter. Eleverna fick gissa på trädslag och lära sig mer om Allemansrätten. Skolämnena SO, NO, svenska, matematik, idrott och hälsa, teknik, slöjd och bild var invävda i de praktiska momenten. Dagen var ett samarbete mellan Skansen, Skogen i Skolan och Skogsindustrierna tillsammans med Utbildningsförvaltningen.
 • Fel i Ekot om överavverkning

  Kategorier: Klimat & Miljö, Skog
  Skogen överavverkas enligt uppgifter som upprepas i dagens ekosändningar. Riksskogstaxeringen hävdar däremot att skogen växer så att det knakar.
 • Nyfikna på hur Skogsstyrelsen jobbar för att förbättra miljöhänsynen i skogen?

  Kategorier: Klimat & Miljö, Skog
  Under hösten 2014 kommer Skogsstyrelsen att jobba intensivt med ett arbetssätt vi kallar ”Återkoppling av miljöhänsyn”. Vi besöker utförda avverkningar tillsammans med yrkesverksamma i skogsbruket som varit involverade i planeringen eller utförandet av avverkningen.
 • Omstruktureringsarbetet inom Arctic Paper fortsätter

  Kategorier: Massa- och pappersindustrin
  Som en följd av det pågående omstruktureringsarbetet har Arctic Paper Group för avsikt att förändra strukturen för de skandinaviska försäljnings- och logistikfunktioner. Enligt preliminära beräkningar finns det potential för substantiell årlig besparing – utöver de effektivitets vinster den nya strukturen skapar möjligheter för. / Arctic Paper
 • 2014 års Marcus Wallenbergpris tilldelas professor Magnus Berggren

  Kategorier: Forskning & utbildning
  Elektronik på papper öppnar ny global marknad. Professor Magnus Berggrens forskning gör att elektronik som sensorer, displayer och antenner kan tryckas på papper och kartong. Och det öppnar en ny global jättemarknad för skogsindustrins produkter. I dag hyllas han för sina banbrytande forskningsinsatser, när kungen delar ut Marcus Wallenbergpriset i Stockholm.
 • Nya lagen ger enklare och tryggare affärer

  Kategorier: Trä och träindustrin
  Den 1 mars 2015 träder en ny virkesmätningslag i kraft. Den tidigare lagen har moderniserats och anpassats till hur virkesmarknaden utvecklats. Största förändringen är att den nya lagen även omfattar mätning av skogsbränslen för produktion av bioenergi. / SDC
 • Skogen i Skolans Riksmöte 2014

  Varje år möts Regionsamordnarna från de tio regionerna tillsammans med Nationella kansliet och styrgruppen på ett Riksmöte för att utbyta information, kunskap och få inspiration. 2014 års Riksmöte arrangerades av Region Jämtland i samarbete med Nationella kansliet och tog plats på Persåsen strax utanför Östersund. Under tre dagar tog vi del av regionernas aktiviteter, nyheter från Nationella kansliet, utomhusövningar och diskuterade gemensamma begrepp och påbörjade ett visionsarbete.